PROGRAM 2018

Hlavní část programu bude soustředěna na Barlife Main Stage pro 200 lidí a na Spirit stage s kapacitou 60 osob. V neděli vystoupí například Zdeněk Kortiš s oblíbeným tématem o investicích do alkoholu, Tomáš Mozr, který návštěvníkům z řad laiků představí kategorii nealkoholických spiritů, nebo Roman Vaněk, který si ke svým dvěma diskuzím pozve zajímavé hosty. V pondělí se přednášky zaměří na odborníky a mezi hosty přivítáme Roryho Shepharda z pařížského baru Little Red Door, Wendy Stoklasovou, Jana Vlachynského, globálního ambasadora Angostury Daniyela Jonese a mnoho dalších.

NEDĚLE 21. 10. 2018

BARLIFE MAIN STAGE 

SPIRIT MAGAZÍN STAGE

13:00-13:45   Czech it out. Whisky – drink it or keep it? / Zdeněk Kortiš
Vše, co potřebujete vědět o investování do whisky.

14:00-14:45   My všichni jsme craft / Panelová diskuze – Roman Vaněk & Adam Matuška, Martin Žufánek
Fenomén slova „řemeslný“. Kde jsou hranice? A není to vše jen marketing? 

15:00-15:45   Raw, paleo, carnivore, lactose free, gluten free, ... / Panelová diskuze – Roman Vaněk & Pavel Býček, Petr Mára
Potravinové alergie a speciální požadavky hostů v restauracích z pohledu hosta a majitele.

16:00-16:45   Nealkoholické destiláty – nejnovější trend v nápojové gastronomii / Tomáš Mozr

17:00-17:45   10 nejnepravdivějších mýtů o whisky / Kryštof Hordina

18:00-18:45   Koktejly na hraně / Tomáš Křemenák & Matěj Coufal
Bláznivé kombinace, o kterých jste nikdy neslyšeli.

 

13:30-14:15   Za zrcadlem konvenčního vinařství aneb Co myslíme slovem naturální / Lucie Kohoutová & Jan Čeřovský

14:30-15:15   Jak se fotí pro Barlife / Luboš Wišniewski
Triky a tipy, jak fotit nápoje jako profesionál.

15:30-16:15   Koktejly bez šejkru / Tomáš Kučera
Jak si doma namíchat perfektní koktejly, předvede lektor Barlife Akademie

16:30-17:15   Extravagantní pivní styly / Ladislav Jakl

17:30-18:15   Škola sabrage / Martin Prokeš (Proqin)
Pojďte si sami vyzkoušet, jak dokonale setnout hrdlo láhve.

 

SEMINÁŘE BARLIFE MAIN STAGE

Czech it out. Whisky – drink it or keep it? / Zdeněk Kortyš (HOST BARLIFE)

K whisk(e)y se Zdeněk Kortiš dostal během pracovní stáže v Irsku, jež se stala důležitou profesní, ale i životní etapou. Pravidelné návštěvy palíren, festivalů nebo whisky blogů jsou od té doby příjemnou součástí jeho profese. Whisky se ale může stát také krásným koníčkem – Zdeněk podlehl sběratelské vášni, v současné době vlastní asi 2000 láhví. Některé jsou k vidění v olomouckém The Black Stuff Whisky Baru.
Whisky není trend, hipsteřina nebo módní vlna. Uisghe Beatha tady byla, je a bude.  Z historického hlediska je whisk(e)y barovou stálicí a konečně také v Česku začíná získávat na popularitě, a to mezi odbornou i laickou veřejností. Nově vznikající whisky festivaly po celé republice jsou toho důkazem. Pojďme se na ni podívat z hlediska investičního produktu. Podíváme se na privátní single casky, limitované edice, investice do nových palíren.

My všichni jsme craft / Panelová diskuze Roman Vaněk & Adam Matuška, Martin Žufánek (HOSTÉ BARLIFE)

Ačkoli Roman Vaněk vystudoval výtvarnou školu a působil jako fotograf v Lidových novinách, jeho cesty nakonec vedly ke gastronomii, jíž se dnes věnuje především. Doplnil si vzdělání v oboru gastronomie, se svou ženou založil Pražský kulinářský institut a později také Prakul Production, vydavatelství zaměřené na gastronomickou literaturu. Mimo to je tvůrcem několika internetových pořadů, nejnovějším jsou Zmlsané dějiny na Mall.tv. Spolu s lihovarníkem Martinem Žufánkem a Adamem Matuškou, sládkem rodinného pivovaru Matuška, se Roman Vaněk podívá na zoubek pojmu craft. V průběhu diskuze budou hosté debatovat o hranicích craftu a jeho budoucnosti. Dotknou se také otázky, zda to vše není jen důkladně promyšlený marketing a nakolik je pojem craft flexibilní a ohybatelný, a tím pádem marketingově zneužitelný.

Raw, paleo, carnivore, lactose free, gluten free, ... / Panelová diskuze Roman Vaněk & Pavel Býček, Petr Mára (HOSTÉ BARLIFE)

Bezlepková dieta, ketogenní dieta, raw, ... Opatření zachraňující životy, nebo jen módní rozmar? Proč se vyhýbáme určitým potravinám a považujeme lepek za největší zlo současnosti? Proč držíme diety, i když to náš zdravotní stav nevyžaduje? A neškodíme si tím naopak? 
Na tyto a další otázky se pokusí zodpovědět Roman Vaněk se svými hosty. Jedním je Petr Mára, expert na Apple technologie. Své místo v diskuzi si „vydobyl“ přísnou a poněkud kuriózní dietou, kterou s ohledem na své zdraví musí dodržovat. Ano, cítí se lépe. Ale za jakou cenu? A s jakým přístupem se v restauracích v Česku i zahraničí potkává a potýká? Pomyslným protipólem bude šéfkuchař Pavel Býček z restaurace The Eatery, který předtím působil v Alcronu – v době, kdy ještě byl michelinskou restaurací. Zkušeností se speciálními požadavky hostů má tak více než dost a některé z nich jsou poměrně bizarní. Kromě těchto historek Pavel také prozradí, jak se restaurace mohou na podobné hosty nachystat.

Nealkoholické destiláty – nejnovější trend v nápojové gastronomii / Tomáš Mozr (HOST BARLIFE)

Tomáš Mozr je novinář, barový historik a geograf, a především koktejlový nadšenec, který se soustředí na problematiku nápojové gastronomie a s ní související barové kultury. Necelou dekádu získával své zkušenosti za barovým pultem, nicméně v posledních letech sbírá příběhy a zážitky spíše z druhé strany baru.
Moderní společnost se vytrvale, ať už ze zdravotních či sociálních hledisek, odklání od nezřízeného pití. Proto není překvapením, že v tomto úsilí čerpá ze zdánlivě unikátního trendu neustálého se ohlížení do minulosti. Daný trend tak mimo jiné přinesl v posledních letech novou kategorii nápojů zvanou prostě jako nealkoholické destiláty. Oč se jedná? Kde se tato kategorie zrodila? Která značka byla první? A opravdu jde o novodobý technologický posun? To a mnohem více se dozvíte na semináři, kde máte jedinečnou možnost poznat tento fenomén i na vlastní kůži.

10 nejnepravdivějších mýtů o whisky / Kryštof Hordina

Po návratu ze své španělské barmanské mise zakotvil Kryštof Hordina, někdejší šéfbarman baru La Casa Havana, ve společnosti Ultra Premium Brands a jeho „parťákem“ se bez velkého překvapení stala jeho dlouholetá láska, skotská single malt whisky, o kterou se nyní v pozici brand ambasadora stará, a pomáhá tak zvyšovat zájem a povědomí o tomto úchvatném destilátu.
V soudobém hovorovém jazyce se slovo „mýtus“ používá pro všeobecně rozšířenou nepravdu či vymyšlené tvrzení bez dostatečných důkazů. A ačkoliv je whisky na českých barech a v českých obývácích již etablovaným hráčem, stále kolem ní panuje velká řada dogmat, polopravd a mýtů. Pojďme jich spolu rozbít 9 + ten 1 nejrozšířenější navíc; že whisky je stále složitější nápoj, k jehož pochopení se člověk musí propít.

Koktejly na hraně / Tomáš Křemenák & Matěj Coufal (HOST BARLIFE)

Matěj a Tomáš mají na starosti barová menu Baru, který neexistuje a dalších přidružených podniků. Ručí za to, že koktejlová menu budou originální a zábavná. V průběhu svého semináře vám pohled na to, co si ještě v koktejlové kultuře lze dovolit a co všechno lze dokázat… Kde na své koktejly a servisy berou „koule“ a inspiraci? Co je k tomu vede? A jak bláznivé jsou brněnské podniky ve srovnání se světem, jak si stojí v porovnání se zahraničím? Společného jmenovatele nachází Matěj a Tomáš v tomto: „Nic není posvátné a ze všeho si můžeme udělat srandu. Vyplácí se nám takto uvažovat, protože poté nás napadají ty nejlepší věci – pakliže se úplně oprostíme od respektu k tomu, co je vnímáno jako normální a tradiční. To vše, co nerespektujeme, spolu s tím vším humorem, se pak promítne v servisech, chutích, a tom, jak prezentujeme menu.“ Dozvíte se, jak vnímají inspiraci a kde se k ní dostávájí. „Nic nám není svaté“, toť jejich motto nejen v Super Pandě, ale i v životě.

SEMINÁŘE SPIRIT MAGAZÍN STAGE

JZa zrcadlem konvenčního vinařství aneb Co myslíme slovem naturální / Lucie Kohoutová & Jan Čeřovský (HOST BARLIFE)

Družstvo je první naturální pop-up winebar u nás a zároveň spolek šesti milovníků vína, který prostřednictvím úspěšných neformálních večírků a jiné evangelizační činnosti propaguje přirozené přístupy k vinařství v Česku i v zahraničí. Naturálně kolektivně založeno L. P. 2016.
Naturální, přírodní, biodynamická, low-intervention, NSA – co přesně si pod těmihle vinnými buzzwordy představit? Jak dlouhá by byla etiketa konvenčního vína, kdyby se na láhve psalo jeho složení? Kde se vzal hype kolem nemanipulovaných vín? Proč mu v Družstvu podlehli a vy byste mohli také? A co na to Jan Tleskač? Odpovědi a názorné ukázky (i tekutého charakteru) servírováno v družstevním stylu – spontánně a #nofilter.

Jak se fotí pro Barlife / Luboš Wišniewski (HOST BARLIFE)

Fotíte si jídlo nebo drinky v baru? A rádi byste, aby vaše fotky vypadaly na Instagramu co nejlépe? Pak si nenechte ujít seminář dvorního fotografa Barlife Luboše Wišniewského. Spolu s ním projdete zásady, kterých se při focení telefonem držet, aby fotka vypadala skvěle. Poradí, jak jídlo či nápoj fotit, aby vznikla fotka, při níž se seběhnou sliny. Dále se dozvíte, na co si dát pozor, jaké volit světlo a pozadí či jaké jsou nejčastější chyby, kterých je třeba se vyvarovat. Prozradí vám také tipy na příslušenství, aplikace pro následnou úpravu fotografií a na co se při editování zaměřit. Přestože se seminář primárně zaměří na fotografování pomocí mobilních telefonů, můžete se určitě zeptat i na tipy ohledně klasických fotoaparátů. 

Koktejly bez šejkru / 
Tomáš Kučera (HOST BARLIFE)

K tomu, abyste si namíchali perfektní koktejly i v pohodlí svého domova, nepotřebujete sto různých láhví alkoholu, ani profesionální barmanské vybavení. Lektor Barlife Akademie Tomáš Kučera vám ukáže, jak si připravit koktejly pomocí vybavení a surovin, které máte doma k dispozici. Máte v lednici rajčata, která už nejsou v ideální kondici? Nevyhazujte je! Udělejte si perfektní Bloody Mary. Tomáš také poradí, co je základem domácího baru a jaké láhve by vám neměly chybět.

Extravagantní pivní styly / 
Ladislav Jakl (HOST BARLIFE)

Rádi se prohlašujeme za pivní národ. Ale ceníme si vůbec piva? Požívá pivo naší úcty a obdivu? Spíše pivo bereme jako všední nápoj sloužící k uhašení žízně. Milovník a znalec rozličných piv a prezident První pivní extraligy Ladislav Jakl se snaží v tomto směru o osvětu. Že je pivní svět mnohem pestřejší, než jsme často zvyklí soudit, vám ukáže na příkladu výstředních pivních stylů, o nichž jste ani neměli ponětí, že vůbec mohou existovat.
Zkuste společně s ním probádat novou krajinu s názvem pivo. Není obydlena jen pivy, které dosud neznáte. I v těch, jež jste pili už stokrát, můžete zkusit hledat něco nového, pokud zapojíte své smysly a pozornost a nebudete jen nevšímavě polykat. Zkuste si na pivo najít čas a chvilku soustředění. Ale pak si vždy připomeňte, že nejlepší pivo je to, které vypijete v kruhu dobrých lidí.

Škola sabrage / Martin Prokeš  (HOST BARLIFE)

Elegantní a správně provedené odseknutí hrdla klasického šumivého vína dnes patří k someliérskému umění a je kreativní sou­částí slavnostního servisu, oficiálních ga­lavečerů, různých oslav a party, ale i třeba setkání přátel nebo rodiny. V rámci toho­to semináře se dozvíte informace o historii a způsobech sekání sektů, především ale uvidíte show sabrage klasických šumivých Proqin provedenou s různými nástroji a ku­riózními předměty (sektová sklenice, boty, mobilní telefon apod.). Seminář povede pří­mo vinař Proqinu Martin Prokeš, který pů­sobí na Mendelově univerzitě jako vinařský ekonom a vychoval již několik úspěšných mistrů sekáčů a sekaček. Je také zakláda­jícím členem profesního sdružení Klasický sekt.