PROGRAM 2018

Hlavní část programu bude soustředěna na Barlife Main Stage pro 200 lidí a na Spirit stage s kapacitou 60 osob. V neděli vystoupí například Zdeněk Kortiš s oblíbeným tématem o investicích do alkoholu, Tomáš Mozr, který návštěvníkům z řad laiků představí kategorii nealkoholických spiritů, nebo Roman Vaněk, který si ke svým dvěma diskuzím pozve zajímavé hosty. V pondělí se přednášky zaměří na odborníky a mezi hosty přivítáme Roryho Shepharda z pařížského baru Little Red Door, Wendy Stoklasovou, Jana Vlachynského, globálního ambasadora Angostury Daniyela Jonese a mnoho dalších.

PONDĚLÍ 22. 10. 2018

BARLIFE MAIN STAGE

SPIRIT MAGAZÍN STAGE

13:00-13:45   Drinking around the world / Erik Lorincz (Metaxa)
Seminář zaměřený na barové trendy a inspiraci, nasbíranou po cestách po světě.

14:00-14:45   Jak šéfovat zdravému baru / Wendy Stoklasová & James Hopkins
Zajistěte, aby se vaši zaměstnanci těšili do práce.

15:00-15:45   Jak v Ambiente pracujeme s obsahem – od teorie k praxi / Šárka Hamanová & Honza Zima

16:00-16:45   The Secret Art of Angostura / Daniyel Jones (The House of Angostura) (ENG)

17:00-17:45   Lidi v Barech. Úplně všechno o barovém HR / Jan Vlachynský

18:00-18:45   Creating an experince, not just a drink / Rory Shepherd (ENG)
Zážitek na prvním místě v podání barmana z Little Red Door Paris.

 

12:30-13:25   Koktejly z nealkoholických destilátů – blízká budoucnost i u nás / Tomáš Mozr & Ondřej Hnilička
Vyzkoušejte Negroni a jiné koktejly bez alkoholu v podání barmana z Hemingway Baru.

13:30-14:15   Normální víno pro normální lidi. Přírodní víno pro ne-vinné provozy / Lucie Kohoutová & Jan Čeřovský

14:30-15:15   Design nápojů: Proč jen kvalitní produkt nestačí / Jan Čapek

15:30-16:15   Barmanská jóga / Wendy Stoklasová & James Hopkins
Naučte se, které svaly protáhnout, aby den po směně byl lepší.

16:30-17:15   The New Age of Mocktails / Stephanie Sieber (ENG)
Jak hostům nabídnout chuťový zážitek i bez alkoholu.

17:30-18:15   Mezcal – nápoj bohů / Daniel Ramos (ENG)
Málo známá fakta o této kategorii, jak se v ní vyznat a jak rozpoznat kvalitní mezcal.

 

SEMINÁŘE BARLIFE MAIN STAGE

Drinking around the world / Erik Lorincz (METAXA)

Erik Lorincz je jedním z nejúspěšnějších slovenských barmanů. Je hvězdou světové barové scény a držitelem titulu nejlepší barman světa za rok 2010. Posledních sedm let strávil na pozici šéfbarmana American Baru v hotelu Savoy v centru Londýna. Za jeho působená získal bar několik ocenění, loni například získal ocenění nejlepšího baru na světě. Koncem dubna však Erik oznámil svůj odchod z American Baru a úmysl otevřít na podzim v Londýně svůj vlastní bar. Jeho seminář, který proběhne pod záštitou značky Metaxa, se zaměří na barové trendy a inspiraci, kterou nasbíral na svých cestách po světě. 

Jak šéfovat zdravému baru / Wendy Stoklasová & James Hopkins (HOST BARLIFE)

Wendy Stoklasová se v roce 2017 objevila v žebříčku 30 pod 30 českého Forbesu. Dříve šéfbarmanka baru Oblix, později zakladatelka firmy Bendy Wendy, která podporuje veselou a týmovou práci v pohostinství. Dnes učí jógu, vzdělává gastronomické pracovníky ohledně zdravého pracovního prostředí a současně studuje College of Naturopathic Medicine v Londýně, kde by si ráda otevřela Wellness & Nutrition Clinic.
Prezentace Wendy Stoklasové vás uvede do problematiky zdravého životního stylu v pohostinství. Nabídne tipy a triky, jak mohou pracovníci v gastronomických provozech, od barbacků až po manažery a majitele, změnit maličkosti ve svých životech, a žít tak mnohem lépe a zdravěji. Wendy Stoklasová se ve své přednášce zaměří také na spolupráci s nápojovými značkami, které mohou pomoci s kariérním růstem a motivací vašich zaměstnanců.

Jak v Ambiente pracujeme s obsahem – od teorie k praxi / Šárka Hamanová & Honza Zima (HOST BARLIFE)

Šárka Hamanová a Honza Zima se už pět let starají o obsah pro Ambiente. Honza začínal jako správce Facebooku pro Lokály, Šárka nastoupila jako PR. Společně začali rozvíjet obsahové platformy od interního časopisu, přes profily na sociálních sítích, blog Jídlo a radost až po časopis pro hosty. Během pondělního programu vám tito dva prozradí, jak v Ambiente pracují s obsahem. Na úvod si dáte trochu teorie o marketingu, žurnalistice i diplomacii v gastronomii. A následně vám ukážou, jak se vytváří šuškanda, která Kantýně získala fanoušky dlouho před jejím otevřením a hned první den ji naplnila. Na konkrétních příkladech vám ukážou, jak co funguje na sociálních sítích.

The House of Angostura / Daniyel Jones (ULTRA PREMIUM BRANDS)

Daniyel Jones dnes působí jako globální ambasador značky rumů a bitters Angostura. Jeho spolupráce s touto značkou začala v roce 2013, kdy vyhrál Angostura Global Cocktail Challenge. Nešlo však o první úspěch – už v roce 2011 byl vyhlášen nejlepším barmanem Trinidadu a Tobaga. Úspěch jej provází i na současné pozici – v letech 2017 a 2018 byl v top 10 nominovaných v kategorii Ambasador roku na The Spirited Awards v rámci Tales of the Cocktail
Vydejte se s Daniyelem na cestu po ostrovech Trinidad a Tobago, domovu společnosti Angostura a pronikněte do tajů výroby světově proslulých Angostura bitters. Kromě toho vám Daniyel Jones představí i řadu rumů Angostura, samozřejmě s jejich degustací.

Lidi v Barech. Úplně všechno o barovém HR / 
Jan Vlachynský (HOST BARLIFE)

Jan Vlachynský je jedním ze zakladatelů a šéfů brněnské skupiny, která si dnes říká „Lidi z Baru“. Ta čítá přes 130 lidí a má na starosti pět barů, jednu limonádu, jeden hotel a pár dalších projektů okolo. Jan je vystudovaný psycholog a politolog, který ale podle svých slov sám nic moc neumí, a proto se ve všech projektech musí obklopovat hromadou šikovných lidí. 
Jak najít ty správné kolegy? Jak nastavit atmosféru v baru tak, aby nikdo z nich nikdy nechtěl odejít jinam? Jak poskládat barový tým a zajistit, že bude šlapat jako namazaný stroj? Komplexní povídání s ambiciózním cílem: Odpovědět na všechny otázky, které se týkají human resources v barovém prostředí. Příklady z brněnské praxe included!

Creating an experince, not just a drink / Rory Shepherd  (HOST BARLIFE)

Rory Shepherd z pařížského baru Little Red Door se bude během svého semináře zabývat důležitostí zážitku, který barman pro své hosty vytváří. Zkušenost a zážitek, které hostovi návštěva v baru přinese, jsou dnes stejně důležité jako chuťově dobrý a vyvážený koktejl. Hosty je třeba překvapovat, ohromovat, nadchnout. Jak na to? Rory ukáže příklady z nejlepších světových barů a ukáže, jak tamní personál vytváří zážitky prostřednictvím interiéru, obsluhy a nápojových servisů. Jako příklad poslouží také koncept Little Red Door a jejich aktuální nápojové menu.  

SEMINÁŘE SPIRIT MAGAZÍN STAGE

Koktejly z nealkoholických destilátů – blízká budoucnost i u nás? / Tomáš Mozr & Ondřej Hnilička (HOSTÉ BARLIFE) 

Moderní společnost se vytrvale, ať už ze zdravotních či sociálních hledisek, odklání od nezřízeného pití. Proto není překvapením, že v tomto úsilí čerpá ze zdánlivě unikátního trendu neustálého se ohlížení do minulosti. Daný trend tak mimo jiné přinesl v posledních letech novou kategorii nápojů zvanou prostě jako nealkoholické destiláty. O historii a výrobě této kategorie vám v úvodu semináře poví Tomáš Mozr, Ondřej Hnilička z pražského Hemingway Baru pak ukáže, jak nealkoholické destiláty fungují v twistech klasických koktejlů, jakým je například Nogroni.

Normální víno pro normální lidi. Přírodní víno pro ne-vinné provozy / Lucie Kohoutová & Jan Čeřovský (HOST BARLIFE)

Družstvo je první naturální pop-up winebar u nás a zároveň spolek šesti milovníků vína, který prostřednictvím úspěšných neformálních večírků a jiné evangelizační činnosti propaguje přirozené přístupy k vinařství v Česku i v zahraničí. Naturálně kolektivně založeno L. P. 2016.
Kolem přírodního vína se vznáší mýty, ale pojďme se soustředit na to důležité: víno bez chemie umí být krásná věc, která může vašemu lístku slušet. (A vaše zákazníky bavit, stejně jako ty naše.) I když nejste vinný bar, nesídlíte na Letné a nemáte someliéra ani široký vinný lístek. Nic z toho totiž nepotřebujete k tomu, abyste zákazníkům nabídli víno stejně charakterní jako vaše destiláty, vzniklé se stejnou láskou a respektem jako vaše koktejly, vybrané stejně pečlivě jako vaše káva. Konkrétní ukázky vín, rozdíl naturální vs. konvenční vinařství a důvody, proč se podle Družstva vyplatí dát přednost tomu prvnímu, i když víno netvoří jádro vaší nabídky.

Design nápojů: Proč jen kvalitní produkt nestačí / Jan Čapek (HOST BARLIFE)

Designér Jan Čapek má za sebou obory Broušení a rytí drahých kamenů, obor Kov a šperk a obor Design. Pro Karlovarské minerální vody původně navrhoval pouzdro na skleněnou láhev Pininfarina, následně pak celé portfolio PET lahví. Pivovary ze skupiny Plzeňský prazdroj od něj používají sklenice pro Radegast a Velkopopovický Kozel a stáčí ho do několika jím navržených PET láhví. Navrhl také skleněnou a PET láhev pro značku Fatra, za tento počin byl oceněn cenou Czech Grand Design.
Skutečnost, že obal prodává, si měl možnost ověřit na vlastní spotřebitelské zkušenosti každý z nás. Ať již o technikách komunikace prostřednictvím obalu víme více, či méně, stejně opakovaně volíme výrobek podle toho, jak nás zaujme jeho vzhled. Více o designu nápojů se dozvíte přímo od Jana Čapka během jeho semináře.

Barmanská jóga / Wendy Stoklasová & James Hopkins (HOSTÉ BARLIFE)

Wendy Stoklasová se v roce 2017 objevila v žebříčku 30 pod 30 českého Forbesu. Dříve šéfbarmanka baru Oblix, později zakladatelka firmy Bendy Wendy, která podporuje veselou a týmovou práci v pohostinství. Dnes učí jógu, vzdělává gastronomické pracovníky ohledně zdravého pracovního prostředí a současně studuje College of Naturopathic Medicine v Londýně, kde by si ráda otevřela Wellness & Nutrition Clinic.
Na prezentaci na Barlife Main Stage bude přímo navazovat workshop na Spirit Magazín Stage, kde Wendy spolu s Jamesem Hopkinskem vysvětlí, které svaly jsou za barem nejvíce zatěžované a jak jim ulevit. Protažení namáhaných svalů byste neměli podceňovat – dozvíte se, jak správně cvičit a neublížit si ještě víc. Čeká vás menší lekce jógy pro lepší směnu za barem a hlavně pro lepší den poté.

The New Age of Mocktails / Stephanie Sieber (HOST BARLIFE)

Rakušanka Stephanie Sieber je mistryní světa v přípravě nealkoholických koktejlů z roku 2015. Ve svém semináři ukáže, jak vytvořit skutečný nealkoholický koktejl za použití inovativních postupů a netradičních ingrediencí. Nabídněte svým hostům originální servis a jedinečný chuťový zážitek i bez alkoholu. Stephanie Sieber vám poradí, jak vytvořit sofistikovanější koktejly než jen za pomoci dvou různých džusů.

Mezcal – nápoj bohů / Daniel Ramos
(HOST BARLIFE)

Daniel Ramos započal svou kariéru v pětihvězdičkovém hotelu v Mexico City, kde se zároveň seznámil i s kulturou vín a destilátů, což se později odrazilo v jeho podnikání. Před devíti lety přišel do České republiky s cílem přinést sem to nejlepší z mexické gastronomie. V roce 2016 složil zkoušky na master mezcaliera a založil společnost Agave Partners. Dnes spolupracuje s restauracemi a dalšími gastronomickými podniky a pomáhá jim objevovat svět destilátů z agáve. Během své prezentace vás provede kategorií mezcalů, pomůže vám se v ní vyznat a poradí, jak rozpoznat kvalitní mezcal.