PROGRAM 2023

Prague Bar Show 2023 je tady a máme pro vás nabitý program! Na co se můžete těšit?

  • Více než 130 barů, stánků a expozic vystavovatelů na třech patrech a ve venkovní zóně
  • Česká zahrada – řemeslné palírny a lokální nealko producenti

  • Coffee zone – velká zóna s kávovými značkami

  • Malé a řemeslné pivovary – pivní zóna s malými pivovary za podpory Národního pivovaru Budějovický Budvar

  • Mixologická mix zóna – stovky destilátů, likérů, vín a nealko značek pro gastro sektor

  • True Spirits – 21 barů s řemeslnými výrobci destilátů z Německa, Rakouska, Švýcarska, Irska a Velké Británie

  • 3 stage s celkem 20 semináři a diskusními panely s předními odborníky a profesionály v gastronomii na témata o ziskovosti gastro provozů, pivu, kávě, psychologii, well-beingu a dalších.

  • Food court: The Real Meat Society, Bejzment a další..


FLOOR PLAN

Klikněte na náhled níže pro zobrazení ve vysokém rozlišení


SEMINÁŘE A DISKUSNÍ PANELY

BARLIFE STAGE

12.45 – 13.15

 Diskuze: Účet, prosím! Co potřebuje podnik, aby vydělával / Luboš Kastner, Sylvio Spohr, Honza Šimice

Snad každý, kdo pracuje v gastronomii, sní o vlastním podniku. Ne každý na to ale má. A teď nemáme na mysli talent nebo schopnosti, ale prostě a jednoduše peníze. Jak vydupat dobře fungující podnik z ničeho a jak přesvědčit investory? Jak si nastavit cenotvorbu tak, aby pokryla vše potřebné a hosté cenu přesto dokázali akceptovat? A jak se v dnešní době na obor gastronomie dívají banky, když přijde řeč na úvěry? O tom všem s Lubošem Kastnerem, partnerem gastronomické skupiny BC21, Sylviem Spohrem, majitelem Café Louvre a Honzou Šimicem, spolumajitelem restaurace Fat Cat. 

13.45 – 14.15

Pohostinní i sami k sobě: jak opečovat duši za barem, v kuchyni a na place / Olga Vlachynská

Fyzické i duševní zdraví jsou propojené nádoby. A co si budeme, prací v pohostinství kolikrát dostávají na frak. Noční směny, hosté očekávající to nejlepší, hektolitry alkoholu a stresu. Do koktejlu přimíchejme imunitu poničenou covidem. A máme skvělý recept na vyhoření! Jak tomu předejít? Pojďme společně naladit mindset na pečující frekvenci. Pojďme prozkoumat, jak můžeme být v tomhle cirkuse pohostinní i sami k sobě! Vaší průvodkyní bude Olga Vlachynská, psycholožka a psychoterapeutka ve výcviku.

14.45 – 15.15

Zvládněte svého šéfa, své hosty i svůj život pomocí metody Wima Hofa / Max Charles Munson

Metoda Wima Hofa nás učí čelit svému strachu a zachovat si kontrolu při jeho zvládání. Napomáhá čelit stresovým situacím, místo abychom se jim vyhýbali. Po fyzické stránce posiluje náš imunitní systém a zároveň dodává příval hormonů štěstí, energie a soustředění. V čem přesně spočívá Hofova metoda, proč její popularita roste po celém světě a jak ji lze využít v pohostinství? Vše prozradí Max Munson, certifikovaný instruktor metody Wima Hofa a současně majitel pražského Max’s Steakhouse a několika dalších restaurací.

15.45 – 16.15

Diskuze: Internetový gastroteror. Když se jiní rozhodnou vám škodit / Vladimír Buťa, Jan Vlachynský

„Lidi jsou zlí. Bacha na ně!“ (Jan Prušinovský, Zlatá pláž). A jak zlí teprve dokážou být v anonymitě virtuálního světa, kde dávají průchod svým názorům a emocím. Když se terčem teroru v online prostředí stane gastronomický podnik, hvězdy padají a vy si můžete jen přát, aby to brzy skončilo. Jak se bránit toxickým komentářům? A kde všude se může objevit recenze na váš podnik mimo TripAdvisor nebo Google? V diskuzi o síle internetu a sociálních sítí vystoupí marketingový specialista Vladimír Buťa a spolumajitel gastronomické skupiny Lidi z Baru Jan Vlachynský.

16.45 – 17.15

Diskuze: Ďábelské pokušení. Jen malý krůček k závislosti na alkoholu / Libor Votruba, Jiří Vacek

Ač se může zdát, že v pracovním procesu není pro drogy místo, opak může být pravdou. Existují totiž povolání – například barman –, kde se lze k návykovým látkám dostat poměrně snadno. Primární hrozbou je alkohol, ale také závislosti na povzbuzujících prostředcích a těžších drogách. Jak poznat první příznaky a přiznat si, že už mám problém? Proč je lepší požádat o pomoc namísto snahy zvládnout závislost sám? Na tyto i další otázky ohledně návykových látek odpoví a o svou osobní zkušenost se podělí Libor Votruba, zakladatel NEO Centra pro léčbu závislostí a provozovatel Žlutých lázní, a Jiří Vacek, ředitel kliniky II NEO Centra. 

17.45 – 18.15

Falešná udržitelnost: ekologické fráze nestačí, rozhodují činy / Mike Volařík

Udržitelnost je soudobým trendem, na který firmy i podniky musí reagovat. Zatímco někteří se skutečně snaží fungovat v souladu s životním prostředím, jiní praktikují greenwashing – vezou se na vlně trendu, aniž by se doopravdy chovali udržitelně. Hoteliér a developer Mike Volařík zdůrazňuje, že jeho nepohání snaha o líbivý marketing, ale opravdová chuť něco změnit. A to i na úkor vlastního zisku. Kolik stojí udržitelnost? A jak si vede Česko v porovnání se zahraničím? Mike Volařík se podělí o své zkušenosti, jak vybudovat udržitelný podnik.

18.45 – 19.15

Kuchař vs. řezník / František Skopec, František Kšána

Dobrý kuchař se neobejde bez dobrého řezníka! O vzájemné spolupráci dvou řemesel a kvalitě masa, ale také o vzdělávání profesionálů v centru UM na Národní bude povídat dvojice z Ambiente. Řezník Fanda Kšána a kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec se postaví na pódium, aby rozpálili indukci a vysvětlili, proč stojí za to předávat si zkušenosti mezi kuchyní a jatky, pořádat kurzy na učilištích a šířit osvětu za hranice sítě Ambiente. 

_______________

BRAND STAGE

12.00–12.30

Představení kombuchy a její místo v nealko segmentu a mixologii / Jiří Růžička, Zdenek Safarik a Tom Safarik

Zakladatelé JZT Ferments se během svého semináře zaměří zejména na to, co je kombucha, jaké jsou mezi jednotlivými druhy rozdíly a že se nejedná o pouhou další limonádu. Naopak, kombucha je zajímavý nealkoholický kvašený nápoj, který má obrovský potenciál sám o sobě, jako součást koktejlových receptur i při párování s jednotlivými chody v rámci fine-diningu.  

13.00–13.30

Ovocné pálenky z řemeslných lihovarů jako prémiové ušlechtilé destiláty / Zdeněk Musil

Nárůst obliby ovocných pálenek souvisí s revolučním rozvojem malých rukodělných palíren, v nichž se spojuje nadšení a tradice s moderní technologií. Ovocné pálenky se prosazují i v gastronomii a mixologii, vynikají rozmanitostí, skvělou surovinou i specifickým způsobem výroby dle jednotlivých ovocných druhů. Účastníci se seznámí s typickými řemeslnými lihovary, kde dominuje nadšení, tvůrčí autorský přístup i pečlivá rukodělná práce. Prezentaci povede Zdeněk Musil, majitel a zakladatel Palírny Radlík, která je držitelkou ocenění Palírna roku a jejíž dubová vínovice byla na PálenkaFestu vyhlášena jako nejlepší český destilát. 

14.00–14.30

Kinley: Kompletní proměna značky a prémiového portfolia / Tomáš Kubíček

Kinley projde v roce 2023 velkými změnami, o kterých musíte vědět! Na Kinley prezentaci vám představíme nový moderní prémiový vzhled a vylepšenou chuť. Dozvíte se více o našich produktech a jejich využití v mixologii. Představíme vám jednoduché drinky, které jsou ideální na letní večery po práci nebo na začátek nočního života. Přednáškou vás provede brand ambassador značky Kinley Tomáš Kubíček. Přijďte, you owe it to yourself!

15.00–15.30

Hell or High Water Rums. Rough Journey Makes a Smooth Rum / Olli Hietalahti

Příběh rumu Hell or High Water vám převypráví zakladatel a ředitel One Eyed Spirits a této značky osobně. Na jedné straně ji provází požár, smrt a vězení, na straně druhé beznadějný optimismus. Součástí blendu Hell or High Water je vytrvalost a odhodlání, které drsná cesta uhladila.  

16.00–16.30 / Underground Agriculture / World Class seminář na téma tequila / Petr Kymla

V roce 2017 proběhlo globální finále World Class v Mexiku a nyní se do této úžasné země vrátíme. Tequila, sůl, citron? Tequila bum, bum? To určitě na našem semináři nehledejte. Společně se vypravíme do Mexika roku 1942, za neuvěřitelným příběhem Dona Julia Gonzálese, zakladatele prémiové tequily Don Julio. Podíváme se na tento tradiční mexický destilát trochu jinak – očima lidí, kteří jej vyrábí a pro které je tequila srdeční záležitostí. Vaším průvodcem se stane World Class Ambassador Petr Kymla. 

17.00–17.30

Namíchejte nečekané – lekce mixologie METAXA / Aris Chatziantoniou

Nečekaná cesta na pomezí chutí a textur. Společně s ambasadorem značky Arisem Chatziantoniou objevíte, co Metaxa ve skutečnosti je. Také se vydáte na cestu mixologických technik, jež odhalí jedinečné atributy, kterými disponuje pouze Metaxa: od Tiki až po „Amber hour“ koktejly využívající fermentaci a novodobé hacky moderní mixologie. Vznikne tak nová komunita Metaxy mezi Aténami a pražskou barovou scénou. A budete ji tvořit právě vy. 

18.00–18.30

Never Problems… Only Solutions* *Sustainable / Jody Monteith

Jaký dopad mají čerstvé citrusy v nápojích na naši planetu? Obrovský, nemluvě o ekonomické stránce a časové náročnosti, kterou příprava čerstvé citrusové šťávy vyžaduje. Jak se mohou majitelé, provozovatelé a manažeři barů podílet na udržitelnějším rozvoji, aniž by se snížila kvalita konečného produktu pro zákazníka, a zároveň zohlednit profit?  Věříme, že odpověď je jasná: Sūpāsawā. Tuto ekonomicky i ekologicky udržitelnou kyselou směs představí Jody Monteith, ambasador značky.

19.00–19.30

Brugal a jeho cesta k dokonalosti / Linda Rejfková

Na tomto semináři vás ambasadorka rumu Brugal Linda Rejfková seznámí s příběhem zakladatele značky Andrése Brugala, který započal dlouhou rodinnou tradici, a s inovacemi Maestros Roneros. Dále společně s Petrem Kovaříkem, zastupujícím pražskou čokoládovnu Steiner & Kovarik, představí nové pralinky navržené pro perfektní párování s rumem Brugal 1888. Petr Kovařík poté vysvětlí výrobu této luxusní čokolády.

_______________

BEER & COFFEE STAGE

13.00 – 13.30

Peroni Infusions – využití piva v mixologii / David Neumann

Peroni Nastro Azzurro je prémiový italský ležák typický svou lehkou chutí s citrusovými tóny. Vedle možnosti vychutnat si na Prague Bar Show toto osvěžující pivo přináší značka pod dohledem svého ambasadora a zkušeného barmana Davida Neumanna nový a moderní přístup k práci s pivem a jeho servírování. Peroni Infusions jsou prémiové míchané nápoje z piva – díky vyváženému chuťovému profilu můžete z Peroni připravovat stylové drinky, které budou trendem následujících let.

14.00 – 14.30

Diskuze: Budou brzy všechna piva bez alkoholu? Jak zatraktivnit národní nápoj novým konzumentům / Aleš Dvořák, Robert Vaverka

Generace Z, narozená od poloviny 90. let, pije méně alkoholu než její předchůdci. A jak se to má s pivem? Je stále cool? Co výrobci i hospodští dělají pro to, aby bylo pivo pro nejmladší generaci konzumentů stále atraktivním nápojem? Jak se v poslední dekádě rozvinul segment nealkoholických piv a je Česko pozadu za ostatními zeměmi? Lze vůbec vyrobit nealkoholické pivo, které bude chutnat stejně dobře jako to alkoholické? K panelové diskuzi na uvedená témata zasednou Aleš Dvořák, létající sládek národního pivovaru Budějovický Budvar, a Robert Vaverka, generální manažer a spolumajitel restaurací Bruxx a Vinohradský Parlament. 

15.00 – 15.30

 Caffé Vergnano: Matter of choice / Tereza Hrabálková, Fabio Dotti

Přeneste se s námi na chvíli do italského Piemontu a nechte se unést nadšením a vášní tak typickou pro rodinu Vergnano. Ta už po čtyři generace střeží dědictví rodinné pražírny, jejích tradiční postupů pražení a také přípravy kávy. Expert Accademia Vergano Fabio Dotti vás spolu s ambasadorkou Terezou Hrabálkovou zasvětí do přípravy pravého italského espressa a také několika osvěžujících nápojů na bázi espressa. Spolu vás přesvědčí, že káva může být malý požitek, který má sílu vzbudit emoce. 
 

16.00 – 16.30

Výběrová, nevýběrová káva. Jak to vlastně je? / Petr Mrázek

Výběrová, komoditní, butiková, gourmet, specialty coffee… to jsou termíny, které se často používají pro označení kávy. Ale používáme je správně? Víme vlastně, co jednotlivé pojmy znamenají a jak vznikly? Kde v tom se nachází italská káva? A jak to vše souvisí se vzrušujícím vývojem, kterým si kávová kultura prošla za posledních padesát let? Na to vám odpoví ve svém semináři, nabitém praktickými informacemi, Petr Mrázek, šéf společnosti LE PATIO GROUP, která se kávě věnuje již čtvrt století.
 

17.00 – 17.30

Káva Nespresso od zrnka k šálku / Pavla Marková

Jaký je původ kávy Nespresso a co vše se musí stát, než kávová zrna doputují do vašeho šálku? Proč jsme si zvolili kávu v kapsli a je to udržitelný směr? Pavla Marková, Coffee Ambassador Nespresso pro český a slovenský trh, představí současný přístup společnosti
k pěstování a nákupu kávy, ale také klíčové body udržitelnosti a jakým způsobem společnost přechází k regenerativnímu zemědělství.

18.00 – 18.30

Diskuze: Zlato ve skle. Může pivo v hospodě stát 100 korun? / Luboš Kastner, Adam Matuška

Podle aktuálních statistik analytické společnosti SharpGrid Češi na pivo nezanevřeli. Za poslední kvartál roku 2022 se zvýšila spotřeba čepovaného piva v podnicích napříč celou republikou. A to i navzdory faktu, že pivo zdražuje a rozdíl v ceně mezi čepovaným a baleným se navyšuje. Kam až může růst cena piva? A je stále nejlevnějším nápojem na lístku, i ve srovnání s nealkoholickými nápoji, jak tomu bývalo? Co vše určuje konečnou cenu piva? Přijďte si poslechnout diskuzi s Lubošem Kastnerem, partnerem gastronomické skupiny BC21, a pivovarníkem Adamem Matuškou, který zároveň provozuje dejvický podnik Automat Matuška.